Ημίγλυκο κέικ με χουρμάδες, μήλο και μπανάνα

Μπορεί η στιγμή αυτή να είναι η ευκαιρία μας να πειραματιστούμε λίγο στην κουζίνα μας και να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και συνταγές. Σήμερα με τον μικρό μου βοηθό φτιάξαμε ένα ημίγλυκο κέικ πλούσιο σε φυτικές ίνες!!
Υλικά
• 1 φλιτζάνι γάλα 1,5% λιπαρά
• 200γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (περίπου 25)
• 2 μήλα
• 2 μπανάνες
• ½ φλιτζάνι ζάχαρη
• 2 βανίλιες
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 αυγά
• 500γρ αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Παρασκευή
• Ζεσταίνουμε το γάλα και τοποθετούμε μέσα τους χουρμάδες για να φουσκώσουν. Αφήνουμε τους χουρμάδες μέσα στο γάλα για 10-12 ώρες. Μόλις κρυώσει το γάλα, το βάζουμε στο ψυγείο.
• Μετά τις 10-12 ώρες βάζουμε σε έναν πολυκόπτη τους χουρμάδες με το γάλα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως οι χουρμάδες.
• Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα βράζουμε σε λίγο νερό για 15’. Μόλις μαλακώσουν τα πολτοποιούμε μαζί με τις μπανάνες.
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε (εγώ δε χρησιμοποιώ μίξερ). Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και μετά το μείγμα του γάλακτος με τους χουρμάδες και τον πολτό μπανάνας-μήλου.
• Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
• Αλευρώνουμε μία φόρμα κέικ και τοποθετούμε τη ζύμη
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε στον αέρα στους 180°C για 45’
• Έτοιμο!!
Καλή απόλαυση!!

Για περισσότερες υγιεινές παραλλαγές κλασσικών συνταγών με λιγότερες θερμίδες δες εδώ

Dr. Μαρία Μπασκίνη
Η Μαρία Μπασκίνη είναι Κλινική Διατροφολόγος – Ειδική Διαιτολόγος, με 20 έτη εμπειρία πάνω στον τομέα της διατροφής. Είναι κάτοχος πτυχίου στο University of Surrey, μεταπτυχιακού τίτλου στο New York University και διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία της Διατροφής.





















